Wat te doen bij een ongeval in het buitenland?

Wat te doen bij een ongeval in het buitenland?

Je kunt overal verwikkeld raken in een ongeval, of je nu thuis bent of op vakantie in het buitenland. In Nederland weet je in zo’n geval precies wat te doen. Maar wat moet je doen als je in een ander land een ongeluk krijgt of veroorzaakt? En worden de medische kosten dan gedekt door je zorgverzekering? We zetten de belangrijkste zaken op een rij.

Medische kosten: wel of niet vergoed?

Als je in het buitenland medische zorg nodig hebt, dan worden die kosten door je ziektekostenverzekering vergoedt, waar je ook ter wereld bent. Het gaat hierbij wel alleen om zorg, behandelingen of medicijnen die medisch noodzakelijk zijn en dus niet kunnen wachten tot je weer terug bent in Nederland. Zoals spoedeisende hulp en ambulancevervoer.

Let op: Je basisverzekering dekt de medische kosten tot aan een tarief dat marktconform is voor Nederland. Zorg die duurder uitpakt, moet je deels zelf betalen. Als je extra dekking wil, sluit dan een reisverzekering af.

Extra kosten

Als je in het buitenland een dokter of apotheek hebt bezocht, krijg je waarschijnlijk te maken met extra medische kosten. Declareer deze eerst bij je zorgverzekering. Als je declaratie afgerond is, kun je de kosten indienen bij je reisverzekering. Deze kosten worden dan tot een bepaald bedrag gedekt.

Zorgpas

Als je op vakantie gaat buiten Nederland, neem dan altijd je zorgpas en European Health Insurance Card (EHIC) mee. Dan hoef je de zorgkosten meestal niet voor te schieten.

Letselschade tijdens je reis

Als jij of je reisgenoot letsel heeft opgelopen, schakel dan uiteraard eerst zo snel mogelijk medische hulp in. Bezoek een lokale dokter, het ziekenhuis of een medisch specialist die je verder kan helpen.

Bewijsstukken

Bij een (verkeers)ongeval is het slim om ook meteen bewijs te verzamelen. Neem foto’s van de situatie, schrijf de gegevens van de getuigen op en stel je bewijsmaterialen veilig. Zo sta je later een stuk sterker in je recht.

Rechtsbijstand

Stel je rechtsbijstandverzekeraar of letselschadeadvocaat zo snel mogelijk op de hoogte van het ongeval. Deze kan je adviseren of doorverwijzen naar een betrouwbare professional die gevestigd is in je vakantieland.

Aansprakelijkheid

Als je iemand anders aansprakelijk houdt voor de letselschade, zoals je reisorganisator of een andere verkeersdeelnemer, wacht dan niet te lang met het indien van je letselclaim. Het rechtssysteem van je vakantieland bepaalt veelal wie er daadwerkelijk aansprakelijk is voor het letsel. Als vakantieganger dien je je aan de lokale wetten te houden, en dus ook aan de lokale aansprakelijkheidsregels.