Op zoek naar de beste psycholoog in Utrecht? Of liever in Amsterdam of Den Haag? Tegenwoordig kan alles online. Online therapie is tijdens de coronapandemie veel populairder geworden. Steeds meer mensen volgen online een behandeling inplaats van hun therapeut fysiek te zien. Maar is online therapie net zo effectief als de klassieke manier van behandelen? In dit artikel beantwoorden we al je vragen over online therapie.
Wat is online therapie?
Online therapie is therapie die via het internet wordt gevolgd. Dit gebeurt meestal door te videobellen met de psycholoog. De beschermde onlineomgeving waarin de therapie plaatsvindt voldoet altijd aan alle privacy wetgeving.
Effectiviteit online therapie
Er is veel onderzoek geweest naar het verschil tussen online en de fysieke face-to-face therapie. De conclusie uit deze onderzoeken is dat online therapie net zo goed werkt en net zo effectief is als de klassieke vorm van behandelen. Online therapie bleek efficiënt voor patiënten met verschillende soorten achtergronden. Hoog of laag opgeleid, een goed of een minder goed salaris, er was geen verschil in effectiviteit te zien.
De kritiek op online therapie is vaak dat het minder persoonlijk is en dat het moeilijker is om een therapeutische relatie op te bouwen tussen de patiënt en de behandelaar. Ook dit blijk niet waar te zijn. Uit onderzoek blijkt dat het ook via je computerscherm lukt om een connectie op te bouwen.
Is online therapie geschikt voor jou?
Voor vrijwel alle psychische aandoeingen is online therapie geschikt en worden er goede resultaten geboekt. Bijvoorbeeld voor een depressie, angststoornis of ADHD-behandeling kun je online terecht.
Voordelen van online therapie
Online therapie heeft een aantal fijne voordelen:
-
Online therapie heeft minder reistijd en reiskosten, omdat je afspraak gewoon vanuit je woonkamer is.
-
Online therapie is flexibeler. Vaak kun je ook ‘s avonds of in het weekend terecht en vanaf elke plek in de wereld. Ben je niet thuis? Dan kan je afspraak gewoon doorgaan. Ook is online therapie makkelijker te plannen als je een volle agenda hebt.
-
Online therapie heeft vaak een breder zorgaanbod. Je zit namelijk niet vast aan het zoeken van een psycholoog in de buurt. Je hebt keus uit online behandelaars uit heel Nederland, en wie weet ook daarbuiten. Je hebt dus veel meer mogelijkheden de behandeling en de behandelaar te vinden die bij je past.
-
Online therapie is laagdrempelig. De stap om naar de psycholoog te gaan kan soms groot zijn. Door geen fysiek contact te hebben of niet naar een locatie te moeten kan de drempel lager zijn.
-
Online therapie is anoniemer. Je kunt namelijk niemand tegenkomen in de wachtkamer van je psycholoog.
-
Online therapie is vaak goedkoper.
-
Online therapie heeft vaak geen wachtlijst.
Nadelen van online therapie
Sommige mensen ervaren ook nadelen tijdens het volgen van online therapie:
-
Sommige mensen vinden het lastiger online een relatie op te bouwen met een psycholoog.
-
Sommige mensen vinden dat non-verbale communicatie verloren gaat tijdens online therapie.
-
Sommige mensen vinden dat online therapie meer energie kost.
Wanneer je acute zorg nodig hebt of zware psychische problemen is het slim om gezien te worden door de behandelaar. Wanneer je twijfelt, bespreek dit met je psycholoog.
Online therapie blijkt over het algemeen net zo geschikt als de klassieke face-to-face therapie. Heb je hulp nodig? Zoek het online!