Gerechten invriezen: tips voor het bewaren van je favoriete maaltijden

Gerechten invriezen: tips voor het bewaren van je favoriete maaltijden

Stamppot is een van die gerechten die perfect zijn voor de koude dagen. Het is verwarmend, voedzaam en geeft je dat heerlijke gevoel van comfort. Maar wat als je een grote hoeveelheid maakt en niet alles in één keer op kunt eten? Geen zorgen, stamppot kun je prima invriezen. Dit zorgt ervoor dat je op drukke dagen snel een maaltijd op tafel hebt zonder veel gedoe. Belangrijk is wel om de juiste methoden te gebruiken zoals bij wortelstamppot invriezen om de smaak en textuur te behouden.

Het invriezen van stamppot gaat het beste wanneer deze volledig is afgekoeld. Zet de pan met stamppot bijvoorbeeld eerst in een bak met koud water of laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Verdeel de stamppot daarna in porties en doe deze in goed afsluitbare diepvriesbakjes of zakken. Label ze met de datum zodat je weet hoe lang ze in de vriezer liggen. Over het algemeen blijft stamppot ongeveer drie maanden goed in de vriezer, zonder dat dit ten koste gaat van de smaak.

Wanneer je de stamppot wilt opwarmen, is het belangrijk om dit rustig te doen. Haal de portie een dag van tevoren uit de vriezer en laat het langzaam ontdooien in de koelkast. Dit voorkomt dat de aardappelen waterig en papperig worden. Verwarm de stamppot vervolgens in een pan op laag vuur en voeg eventueel een scheutje melk toe om het weer romig te maken.

Oliebollen invriezen voor de volgende dag

Oliebollen zijn een onmisbaar onderdeel van oud en nieuw, maar vaak maak je er zoveel dat je niet alles meteen opeet. Gelukkig kun je oliebollen ook prima invriezen zodat je er later nog van kunt genieten. Net als bij stamppot is het belangrijk dat de oliebollen volledig zijn afgekoeld voordat je ze invriest. Leg ze los van elkaar op een bakplaat en zet deze eerst een uurtje in de vriezer. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken.

Na het voorgaan bevriezen kun je de oliebollen in diepvrieszakken of -bakjes doen. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht bij komt om vriesbrand te voorkomen. Je kunt ze zo tot drie maanden bewaren. Als je oliebollen wilt opwarmen, haal je ze uit de vriezer en laat je ze eerst op kamertemperatuur komen. Verwarm ze daarna kort in een oven op 180 graden Celsius voor ongeveer vijf tot tien minuten. Zo smaken ze weer heerlijk vers.

Het opnieuw opwarmen van oliebollen kan ook in de magnetron, maar let dan goed op dat ze niet te droog worden. Zet ze op een bord en dek af met een vochtige keukenrol om uitdroging te voorkomen. Verwarm ze kort, ongeveer 20-30 seconden per oliebol, afhankelijk van de grootte.

De beste manier om erwtensoep te bewaren

Erwtensoep, ook wel snert genoemd, is een echte winterklassieker die vaak in grote hoeveelheden wordt gemaakt. Dit gerecht leent zich uitstekend voor invriezen, zodat je er meerdere keren van kunt genieten zonder telkens opnieuw te hoeven koken. Het proces begint net zoals bij stamppot: zorg ervoor dat de soep volledig is afgekoeld voordat je hem invriest.

Giet de soep in goed afsluitbare diepvriesbakjes of zakken, maar vul deze niet helemaal tot aan de rand omdat vloeistoffen uitzetten als ze bevriezen. Laat ongeveer 2-3 centimeter ruimte over aan de bovenkant van het bakje of zakje. Label ook hier weer met de datum, zodat je weet hoe lang de soep al in de vriezer ligt. Erwtensoep blijft tot zes maanden goed in de vriezer zonder significant verlies van smaak of textuur.

Bij het ontdooien van erwtensoep geldt hetzelfde principe als bij andere gerechten: langzaam ontdooien in de koelkast is het beste om structuurverlies te voorkomen. Verwarm de soep daarna rustig in een pan op laag vuur en roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Eventueel kun je nog wat extra water toevoegen als de soep te dik is geworden tijdens het invriezen.

Haring en nieuwe haring opnieuw genieten

Haring is een delicatesse die vooral tijdens het haringseizoen volop verkrijgbaar is. Maar wat als je teveel hebt gekocht of gekregen? Gelukkig kun je haring ook invriezen, zodat je er later nog van kunt genieten zonder dat dit ten koste gaat van smaak en textuur.

Zorg ervoor dat de haring goed schoon en droog is voordat je deze invriest. Verpak elke haring apart in plasticfolie of doe meerdere haringen samen in een diepvrieszak, waarbij je zoveel mogelijk lucht uit de zak haalt voordat je deze sluit. Haring kan tot drie maanden in de vriezer bewaard worden zonder kwaliteitsverlies.

Bij het ontdooien laat je de haring langzaam ontdooien in de koelkast voor het beste resultaat. Vermijd snelle ontdooi-methodes zoals gebruik van warm water of magnetron, omdat dit ten koste gaat van de textuur van de vis. Wanneer volledig ontdooid, kun je haring weer op dezelfde manier serveren als verse haring: met uitjes en zuur bijvoorbeeld.

Opwarmen van pannenkoeken zoals vers gebakken

Pannenkoeken zijn niet alleen lekker als ontbijt, maar ook ideaal voor lunch of zelfs diner. En soms maak je er gewoon teveel! Gelukkig kun je pannenkoeken gemakkelijk invriezen en later weer opwarmen zonder dat ze hun smaak of textuur verliezen.

Laat pannenkoeken volledig afkoelen voordat je ze invriest. Leg ze los van elkaar op een bakplaat en zet deze eerst even in de vriezer totdat ze stevig zijn geworden (ongeveer een uur). Daarna kun je ze stapelen met bakpapier ertussen en in diepvrieszakken doen.

Wanneer het tijd is om pannenkoeken weer op te warmen, haal je ze uit de vriezer en laat ze eerst even ontdooien op kamertemperatuur of in de koelkast. Verwarm ze kort in een droge koekenpan op middelhoog vuur of leg ze even in een oven op 180 graden Celsius voor ongeveer vijf minuten. Zo smaken ze weer alsof ze net gebakken zijn.