Japanse cheesecake

Japanse cheesecake

Laatst hadden wij wederom een kookclub en dit keer was het thema Japans en ik mocht het dessert maken. En toen.. Japanse desserts, daar was ik toch echt niet in thuis! Gelukkig helpt Pinterest, en daar kwam ik de Japanse cheesecakes tegen. Deze hebben een hele andere bereiding dan de welbekende cheesecakes waardoor ze veel luchtiger zijn. Minder roomkaas en opgeklopt eiwit zorgt hiervoor. En daarna bak je ze in een waterbad. Lekker luchtig! Iets meer werk, maar het zeker waard!
Ik gebruikte dit recept als inspiratie!

Wat heb je nodig?

– 250 gram roomkaas
– 6 eieren
– 50 gram ongezouten boter
– 90 gram bloem
– 25 gram maizena
– 160 gram suiker
– snuf zout
– 3 el citroensap
– citroenrasp van 1 citroen

Hoe maak je het?
Voorbereiding is belangrijk. Neem een springvorm van 20 cm, vet deze in en doe een bakpapiertje op de bodem. Zorg dat je een ovenschaal of tray hebt klaar staan waar je de springvorm in kan zetten en hij tot halverwege onderstaat in water. Dit gebruik je als waterbad. Doe dan aluminimumfolie om de springvorm zodat er straks geen water in kan lopen. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Scheid het eiwit van de dooiers. Doe dit heel voorzichtig zodat er geen dooier in het eiwit komt. Klop het eiwit stijf met een mixer. Zodra het al licht stijfjes begint te worden voeg je een eetlepel citroensap toe en voorzicht in delen de suiker. Als je dit in 1 keer doet kan het eiwit weer instorten.

Smelt de roomkaas au-bain-marie. Verwarm de melk en boter in de magnetron zodat ook de boter is gesmolten en meng dit met de roomkaas. Voeg vervolgens nog een eetlepel citroensap, de citroenrasp, de vanille en de eidooiers toe en meng voorzicht maar wel tot een glad geheel.
Zeef de bloem met de maizena en het zout en spatel dit er doorheen.
Meng dan met een spatel ongeveer een derde van het eiwit toe aan het roomkaasmengsel en meng dit ook voorzichtig. Vervolgens doe je langzaam de rest tot een mooi luchtig geheel.

Stort het beslag in de springvorm. Zet dit in de oven en giet heet water in het waterbad. Bak de taart voor 20 minuten waarna je de temperatuur naar 150 graden verlaagt en nog eens 10 minuten bakt. Vervolgens zet je de oven uit en laat je de taart er nog 30 minuten in doorgaren. Zet de oven op een klein kiertje om hem vervolgens verder af te laten koelen. Zet de taart vervolgens in de koelkast voor het lekkerste effect. Ik had hem daar een nachtje.

Serveer met verse aardbeien of verse mango.

Enjoy!
Liefs Irene

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *