gezonde kwarkbol

Gezonde kwarkbol met appel en rozijnen

Op zoek naar een verantwoord tussendoortje of iets wat je even voor of na het sporten kunt eten om weer lekker door te gaan is deze kwarkbol zeker een aanrader! Een keer wat anders dan dat bakje magere kwark om na het sporten de eiwitten weer aan te vullen. ;)

Wat heb je nodig?
– 220 gram magere kwark
– 2 eieren
– 1 theelepel vanille extract
– 2 eetlepel olie
– 2 eetlepel honing
– 100 gram (spelt)meel
– 100 gram zelfrijzend bakmeel
– 5 gram bakingsoda
– 2 gram bakpoeder
– handje rozijnen
-1 appel in stukjes
– halve eetlepel kaneel

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed de bodem met een bakpapiertje.
Klop de kwark met de eieren, het vanille extract en de olie langzaam door. Zeef het speltmeel en het zelfrijzend bakmeel in een kom en meng dit met de bakingsoda en het bakpoeder. Voeg dit al kloppend aan het eiermengsel toe. Klop dit niet te lang zodat je het beslag luchtig houdt.
Voeg vervolgens de honing, de rozijnen, appel en kaneel toe en spatel dit met de hand nog even goed door.
Bak voor ongeveer 25 minuten. Bestrijk de bovenkant na ongeveer 12 minuten met wat melk. Test met een prikker of hij in het midden gaar is.
Laat goed afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.

Eet lekker!
Liefs Irene

gezond kwarkbrood

Tip: Je kunt het recept ook gebruiken om ze in kleine muffinvormpjes te bakken. Verkort hiervoor de oventijd met 5 minuten en spray de vormpjes een beetje in.

Print Friendly

10 gedachten over “Gezonde kwarkbol met appel en rozijnen

  1. Frank Buchner

    Ziet er heerlijk uit, ga hem zeker proberen, weten jullie toevallig of dat het erg is om het speltmeel te vervangen door tarwemeel?

    Reageren
  2. Florina Blokland

    Zojuist (weer) gemaakt, zó lekker! En omdat ik geen speltmeel in huis had, heb ik het gemaakt met gewone bloem, 7 gram zuiveringszout (baking soda) ipv 5 gram, en een extra banaan in stukjes. Het dubbele recept overigens gebruikt, want naast de bol, ook een in een cakevorm.
    Aanrader!

    Reageren
    1. Irene Baatenburg Bericht auteur

      Kijk! dat vinden we leuk om te horen zeg! Goede tip van de cakevorm! Ga ik ook eens doen voor de afwisseling!

      Reageren
  3. Cinderella

    Ik heb nog nooit dit soort dingen gebakken, maar ze zitten nu in de oven, moet ik nou tussen het bakken door de bovenkant met melk bestrijken of na de hele baktijd?

    Reageren
  4. Hannah

    Deze ga ik volgende week maar eens maken! Kijken of hij net zo lekker is als die wij vroeger hadden haha
    Nog even een vraagje; weet je toevallig hoeveel calorieën deze kwarkbol bevat (per 100gr bijv)?

    Reageren
    1. Irene Baatenburg Bericht auteur

      Leuk! Nee helaas heb ik die informatie niet voor je. Lekker is hij wel! :)

      Reageren
    1. Irene Baatenburg Bericht auteur

      Beste Ilona,
      dat denk ik wel, wij zijn echter niet gespecialiseerd in glutenvrij bakken, maar je kunt vast het meel door amandelmeel of andere soorten vervangen. Succes!

      Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *