Appeltaart met gezouten karamel

Wij zijn echt een appeltaart-familie! Geen verjaardag zonder appeltaart bij ons thuis! En ik varieer graag. Dit keer maakte ik toch wel één van mijn favorieten, appeltaart met gezouten karamel. Mijn quilty pleasure! Wist je dat zout ook echt een smaakmaker is in zoete baksels? Dit extra zoutje in de karamel geeft echt een extra smaaksensatie aan de appeltaart, lekker subtiel!
En maak gewoon lekker een pot van de gezouten karamel en gebruik het in toetjes of over een bolletje ijs!

Het is handig om de gezouten karamel als eerste te maken. Dan kan deze iets afkoelen want dan dikt hij iets in. Kan ook een dag van te voren, als je van de goede voorbereiding bent! Als hij dan iets te dik is naar je zin hoef je hem alleen maar weer wat warmer te maken, bijvoorbeeld au-bain marie.

Wat heb je nodig voor de karamel?
– 100 gram fijne kristalsuiker
– 3 eetlepels water
– 100 gram lichtbruine basterdsuiker
– 50 gram boter
– 150 ml slagroom
– zeezoutvlokken

Hoe maak je de gezouten karamel?
Breng de kristalsuiker met het water aan de kook. Het word eerst een siroop en daarna laat je het koken tot het gaat karameliseren en het een lichtbruine kleur krijgt. Je roert niet in de siroop, maar wat wel handig is is met een kwastje en een bakje water de suikerkristallen aan de rand van de pan naar beneden te smeren. Zo komen er geen klonten in je karamel.
Als de suiker mooi goudbruin is neem je de pan van het vuur en voeg je de boter, basterdsuiker en slagroom toe. Roer dit goed door en breng weer aan de kook en laat dit nog 5 minuten koken tot het wat dikker is geworden. Giet het nu over in een kom en laat helemaal afkoelen, je zult zien dat het nu ook nog dikker word. Voeg als het is afgekoeld de zeezoutvlokken toe.

Wat heb je nodig voor de het deeg?
– 300 gram bloem
– 125 gram witte basterdsuiker
– halve tl zout
– 200 gram koude boter in blokjes
– 1 geklutst ei
– 1 el ijskoud water
– 1 geklust ei (voor het bestrijken van de taart)

Wat heb je nodig voor de vulling?
– 5 zoetzure appels
– 2 tl kaneel
– 1 el custardpoeder
– handje rozijnen
– sap van een halve citroen
– 1l paneermeel

Hoe maak je het?
Het deeg moet even rusten in de koelkast dus deze ga je nu eerst maken. Zeef de bloem boven een grote mengkom en voeg het zout en de suiker toe. Kluts het ei en voeg dit samen met de lepel water toe. Snijd de koude boter in blokjes en voeg deze toe, Meng het deeg met je handen tot een egale deegbal. Bedek met vershoudfolie en laat een half uur in de koelkast rusten.

Wel de rozijnen 8 minuutjes in wat kokend water. Schil de appels, snij ze in vier parten en verwijder het klokhuis. Snijd de parten vervolgens in dunne plakjes. Meng ze met de kaneel, het custardpoeder (tegen vocht) en het citroensap. Voeg ook de rozijntjes toe.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm van 24 cm goed in met boter en bestuif met wat bloem. Neem het deeg uit de koelkast en rol 2/3 deel uit tot een plak van ongeveer 30 cm. Leg deze in de springvorm en druk gelijkmatig tegen de randen en de bodem. Strooi wat paneermeel over de bodem en verdeel vervolgens het appelmengsel over de bodem. Doe vervolgens ongeveer 4 eetlepels van de karamel over het appelmengsel. Dit trekt er dan lekker in tijdens het bakken.
Rol van het restantdeeg 10 lange rollen. Deze leg je over de vulling en druk je vervolgens wat aan. Leuk is om dit in een vlechtpatroon te doen, maar dat is zeker niet nodig. Bestrijk de bovenkant van de taart met het geklutste ei. Bak de taart voor 55-60 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen in de vorm. Vervolgens garneer je de taart met de gezouten karamel naar smaak! Jummm!

Liefs Irene

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *